Γράφει ο Y Factor
Βασικές αρχές στις σχέσεις: Δεν υπάρχουν!
Υπάρχουν όμως βήματα που όλες οι σχέσεις ακολουθούν. Ακόμα και αν τα δύο μέρη δεν τα αντιλαμβάνονται, υπάρχει πεπατημένη και συγκεκριμένα μοτίβα που ακολουθούνται.
Φάση 1η:
Η πρώτη εντύπωση
Έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι η πρώτη εντύπωση δύσκολα ξεπερνιέται. Μεγαλώνοντας, μέσα από τις εμπειρίες μας, ασυναίσθητα δημιουργούμε μοτίβα για τον τύπο που ανθρώπου που μας ελκύει. Κάποια δημιουργούνται μετά από συνειδητή απόφαση (τα λεγόμενα και «προϋποθέσεις») και κάποια άλλα χαράζονται μέσα μας είτε από τραυματικές εμπειρίες είτε από καταστάσεις που μας γέμιζαν συναισθηματικά και πνευματικά. Όλα αυτά συμμετέχουν στη δημιουργία της πρώτης εντύπωσης. Ένα χαμόγελο, μια ατάκα, ένα στυλ, ακόμα και ο τρόπος που κινείται ένας άνθρωπος μπορεί να μας γοητεύσει.
Διαρκεί δευτερόλεπτα και τις συνέπειες τις νιώθουμε στο πετσί μας σε όλες τις άλλες φάσεις.
Φάση 2η:
Το φλερτ
Εδώ έχουμε το στάδιο του ΤΕΣΤ. Το αντικείμενο ενδιαφέροντος έχει προσεγγισθεί (ή έχει προσεγγίσει) και πλέον έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιβεβαίωσης της πρώτης εντύπωσης. Αν το αντικείμενο διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά που εμείς του προσδώσαμε παντελώς αυθαίρετα. Εδώ γίνεται το παιχνίδι. Και το παιχνίδι είναι ωραίο! Γοητευτικό! Ιδίως αν λαμβάνουμε όλα τα σημάδια. Το στάδιο του φλερτ όμως ενέχει και ρίσκο. Μια ευκαιρία έχουμε κάθε φορά. Δεν υπάρχει δεύτερη. Για αυτό και θεωρείται και το πιο αγχωτικό μέρος της διαδικασίας.
Η διάρκειά της φάσης του φλερτ ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καλό είναι να αποφεύγεται η παραμονή σε αυτή τη φάση καθώς εγκυμονείται ο κίνδυνος της εισαγωγής ενός από τα δύο μέρη στο τρομακτικό… friendzone (φευ!!!).
Φάση 3η:
Ο ενθουσιασμός
Τα βρήκαμε λοιπόν! Τί ωραία, τί καλά! Το αντικείμενο του πόθου (μετά το φλερτ έχει πλέον μετουσιαστεί από «ενδιαφέροντος» σε «πόθου») επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας (και ακόμα παραπάνω!) και έχουμε απογειωθεί μαζί στα σύννεφα. Καρδούλες σκάνε γύρω μας, τα πουλάκια τιτιβίζουν Κιάμο –τα καλά, τα χορευτικά του, όχι τα πονεσιάρικα– και εμείς ζούμε το απόλυτο (σχετικά). Ο ενθουσασμός εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους! Μας τυφλώνει από στοιχεία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εντοπίζαμε. Είναι απαραίτητη η παρουσία των δύο-τριών έμπιστων φίλων να μας προσγειώνουν ανά περιοδικά χρονικά διαστήματα.
Η περίοδος του ενθουσιασμού κρατάει από ένα εξάμηνο έως ένα έτος. Περαιτέρω παραμονή στη φάση του ενθουσιασμού απαιτεί προβληματισμό.
Φάση 4η:
Η «ρουτίνα»
Η οποία δεν είναι καθόλου κακή! Αντιθέτως, στη φάση της «ρουτίνας» έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί οι αξίες της εμπιστοσύνης, της σιγουριάς για την επιλογή του αντικειμένου, της επικοινωνίας. Η κοινή ζωή έχει δοκιμαστεί και έχει επέλθει η ηρεμία χωρίς όμως να έχει χαθεί το χαρακτηριστικό της προηγούμενης φάσης (βλ. ενθουσιασμός). Έχει όμως αντικατασταθεί από πιο βαθιά και ουσιαστικά συναισθήματα. Πολλές φορές όμως η «ρουτίνα» μολύνεται από χαρακτηριστικά όπως «δεδομένα», «επανάπαυση», «αδιαφορία» και «συνήθεια». Οι καλοί άνθρωποι, όμως, δε γεννήθηκαν καλοί. Επέλεξαν να είναι. Και όπως το επέλεξαν μπούν και να το ξε-επιλέξουν. Η διαστρέβλωση της καλής εννοούμενης «ρουτίνας δύναται να έχει ως αποτέλεσμα την παρουσίαση του φαινομένου που ορίζεται ως «Βάζω τα χεράκια μου και βγάζω τα ματάκια μου» το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το δραματικό τέλος της σχέσης (κλάματα, κατάρες, αλκοολισμός etc).
Η «ρουτίνα» δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Μπορούν και τα δυο μέρη να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση επ’ αόριστον εφόσον και οι δύο το επιθυμούν.
Φάση 5η:
Η απόφαση
Ενώ η παραμονή στην φάση της «ρουτίνας» μπορεί να παραταθεί indefinitely, συνήθως ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη επιθυμεί τη μετάβαση σε μια ανώτερη κατάσταση διαβίωσης (βλ. λήμμα «γάμος», https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82). Αν και τα δύο μέρη είναι έτοιμα για (ή δεν έχουν συγκεκριμένο λόγο να αποφύγουν) τη μετάβαση στη φυσιολογικά επόμενη αυτή κατάσταση, τότε η σχέση περνάει ομαλά στην τελική φάση της (εδώ σταματάμε να διαβάζουμε και πηγαίνουμε απευθείας στη Φάση 6, εκτός αν…). Εκτός αν τα «συμφέροντα» των ενδιαφερομένων αντικρούονται. Σε αυτήν την περίπτωση το ζεύγος περνάει βιαίως στην Φάση 6 της Τελικής κατάστασης.
Φάση 6η:
Η τελική κατάσταση
Η τελική κατάσταση περιορίζεται υποχρεωτικά σε δύο πιθανά αποτελέσματα. Το «μαζί» και το «χώρια». Η ιδανική κατάσταση είναι του «μαζί» το οποίο και δεν χρήζει αναλύσεως. Στην περίπτωση του «χώρια» θα πρέπει να επιδοθούν τα εύσημα στο μέλος που έκανε την κίνηση και έφυγε από τη σχέση που πλέον δεν προσέφερε την πληρότητα και επιπλέον τον λόγο να συνεχίσει να υφίσταται.
Οτιδήποτε ενδιάμεσο μεταξύ του «μαζί» και «χώρια» εμπίπτει στη δικαιοδοσία της επιστημονικής κοινότητας της ψυχιατρικής επιστήμης και την επαγγελματική βοήθεια που χρήζει το μέλος της σχέσης που συμβιβάζεται σε κάτι που δεν το ικανοποιεί.
‘Οπως ειπώθηκε και στην αρχή, βασικές αρχές στις σχέσεις δεν υπάρχουν. Ωραίες αμπελοφιλοσοφίες για να περνάει η ώρα! Υπάρχουν όμως βασικά προβλήματα. Το θεμελιώδες αναφέρεται στην επικοινωνία. Και αυτό είναι ότι δεν ακούμε για να καταλάβουμε αλλά ακούμε για να απαντήσουμε.
Ας λύσουμε αυτό πρώτα και όλα θα βαίνουν καλώς.
Join the discussion